Duygusal Güven

Psikohelp

Paylaş

Duygusal Güven

Duygusal güvenlik kavramı günlük  hayatta   çoğunlukla lüks olarak gördüğü hatta bazılarımızın gereksiz bulduğu bir kavramdır. Özellikle  İstanbul ‘da yaşayanlarımız trafik,kalabalık,maddi sorunlar, verimsiz bir iş hayatı gibi birçok sorunla aynı anda mücadele etmek zorundayız .Bunun için belirli bir psikolojik dayanıklılığı da sahip olmamız gerek aynı zamanda.

Sonuçta hiçbirimiz gerçek anlamda zarar görmüyoruz ve her zaman duygularımızın incineceğini düşünerek hareket edemeyiz değil mi? Hem özellikle gençlerin bu koşullara uyum sağlamak adına kendini daha dayanıklı hale gelmesi  gerekmez mi?

Tabii ki hepimizin hayatın önümüze koyabileceği değişik durumlara yönelik olarak belirli bir psikolojik dayanıklılığı sahip olmamız gerek ,ancak çoğu kez sanıldığının aksine sahip olunan duygusal güvenlik bireyin psikolojisini azaltan değil artıran bir durumdur. Duygusal sağlığımızın öncülerinden biri olan duygusal güvenlik bireyin hassas bir vazo gibi sarıp sarmalanması anlamına gelmez. Duygusal güvenlik gerçekten kendiniz olarak kabul edildiğiniz  hissidir. Kendimizi duygusal olarak güvende hissettiğimiz zaman duygusal ihtiyaçlarımızı ve hissettiğimiz duyguları açıklama rahatlığıdır. Duygusal olarak güvende olan kişiler gerçekten kendileri olmaktan korkmazlar. Bu yüzden  kendimizi duygusal olarak güvende hissettiğimiz yerlerde hatalarımızla ve eksiklerimizle yüzleşmek,  duygusal ihtiyaçlarımızı fark etmek daha kolaydır. Terapi sırasında danışmanımıza öncelikle sağlamaya çalıştığımız duygusal güvenliktir. Hayatımızda en az bir kişiyle bu duygusal güvenlik ihtiyacının karşılandığı ilişki içerisinde olmak duygusal sağlımız açısından gereklidir.

Duygusal olarak güvende hissetmek her zaman derin ve duygusal sözel bir paylaşımda bulunmayı gerektirmez. Bazen duygusal olarak güvende hissettiğimiz kişilerle sessizce oturabilir. Veya farklı yerlere gezilere giderek daha önce yapmadığımız şeyleri birlikte deneyebiliriz. Önemli olan bu kişinin yanında kendimiz olarak var olmaktan hissettiğimiz rahatlık ve yeni şeyleri denemekten korkmamaktır. Bunun fiziki olarak da farkına varabiliriz.

Temellerini evrimsel psikolojiden alan duygusal güvenlik oldukça temel bir ihtiyaçtan ileri gelmektedir. Fiziki olarak zarar görmemeye ve acı çekmemeye olan basit inancımızın devamıdır. İnsan fiziki olarak dünya üzerindeki en kırılgan canlı türlerindendir. İnsanlar korumak adına pençelere, kaslı kollara, uzun dişlere sahip değildir. İnsanları bir arada tutan ve bugüne kadar evrimsel olarak hayatta kalmasını sağlayan şey bağlanma ihtiyacıdır. Bu ihtiyacımızın bir yansıması olan duygusal güvenlik ,diğer insanlarla güvenli bağlar kurmak için sağlanması gereken bir öncüldür.

Bu yüzden duygusal olarak güvende hissettiğimiz zaman vücudumuz buna fiziki bir tehlike varmış gibi kaygı ve panik duygusuyla cevap verir. Duygusal olarak güvende hissetmediğimiz zaman etrafımızda gerçekten bıçaklı birileri varmış gibi tetikte hissedebiliriz. Özellikle gerçek kendimizi ifade etme ihtiyacımız engellendiği için  kendimizi görmezden gelinmiş, küçültülmüş hissedebiliriz.

Bu duygusal güvensizlik hissi gerçekten görmezden gelmeden ,duyguların ifadesinin engellenmesinden ,ya da gerçekten duygusal olarak saldırılmaktan gelebilir. Bazen ise bu hissin kaynağı özellikle  romantik ilişkilerimizde  fiziksel dokunuşların ve rahatlık ihtiyacı görmezden gelinmesi veya bilerek karşılanmaması olabilir .Aynı şekilde bu ilişkilerde romantizm yönelik istek partner tarafından karşılanmadığında ve görmezden gelindiğinde bu his ortaya çıkar.

Gözde Demir

Helene Brenner, Ph.D., and Larry Letich, 2023 Emotional Safety: What It Is and Why It’s Important , LCSW-C The Art of Feeling ,Psychology Today 

Duygusal Güven,duygular,güvensizlik,fiziki,acı,kaygı,

Duygusal Güven,duygular,güvensizlik,fiziki,acı,kaygı,

Duygusal Güven,duygular,güvensizlik,fiziki,acı,kaygı,

Duygusal Güven,duygular,güvensizlik,fiziki,acı,kaygı,

Duygusal Güven,duygular,güvensizlik,fiziki,acı,kaygı,

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi Hem Yüz Yüze Terapi Seçenekleri

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif