Narsisistik Kırılganlığın Onarımı

Psikohelp

Paylaş

Narsisistik Kırılganlığın Onarımı

İnsanlar kendisi ve başardığı şeyler konusunda iyi hissetmek isteyebilir ve başkaları tarafından nasıl algılandığını önemsemekle birlikte aldığı eleştiriler sonucunda yaralanabilmektedir. Diğer insanlardan övgü almak özgüvenimizi yükseltirken, onlardan kabul görmemek özgüveni sarsabilir. Bazı kişiler için bu narsisistik tedarikleri elde etmek o kadar önemli hale gelir ki bunları elde etmek için gereğinden fazla çaba sarfeder ve kim oldukları konusunda mücadeleye girerek narsisistik örüntülerini patolojik hale getirebilirler. Psikodinamik yaklaşıma göre bu durumdaki kişiler güç, kabul, önemli olma hissi gibi kendilerinde bulamadıkları ne varsa başkalarından edinmek için yollara başvurabilirler. Klinik olarak narsisizmde kendilik algısına bakıldığında kişi başkalarının ihtiyaç duyduğu ve kendisi için gereken her şeyin yine kendi içerisinde bulunduğuna inanmaktadır. Kernberg’in narsisizm formülünün merkezinde narsisistik bireyin diğerlerine karşı duyduğu öfke ve haset duygularını kontrol edememesi vardır. Böylece narsisistik bireyin patolojik iç dünyasında kendisinden ayrı olmasını kabul edemediği ideal nesnesine olan ihtiyacını, öfke ve hasedini inkâr eder. Narsisistik hastalar öfke ve değersizleştirme yoluyla diğerine olan ihtiyacını reddetse de can sıkıntısı, boşluk hissi, dışarıdan hayranlık duyulma ihtiyacı ve empatiden yoksunluk gibi bedeller ödemek zorunda kalabilirler.

Haset ve utanç duygusu narsisistik örüntülerle ilişkilendirilmiştir. Narsisistik bir örüntüye sahip kişi belli başlı yönlerden kendilerinin eksik olduğunu düşündükleri için utanç duygusu hissedebilir ve utandırılma korkusunu beraberinde getirir. Kendilerindeki zayıf tutarlılığı gördüklerinde ise öz saygılarını kaybetmekten, dağılmaktan ve “hiç kimse” olmaktan korkarlar. Ayrıca başkalarına ihtiyaç duymadıkları konusundaki yanılsamalarıyla birlikte bir kendilik inşa etmeye çalıştıkları için hata yapabilecekleri ve başkalarına bağımlı olma durumunu oldukça utanç verici bulurlar. Buna ek olarak kendileriyle mutlu ya da onların olmalarını istedikleri niteliklere sahip kişileri gördüklerinde haset duyguları ortaya çıkabilir, bu haset duygusunun yaşattığı kırılganlığı onarabilmek için de bu kişilere karşı yargılayıcı, aşağılayıcı ve küçümseyici bir tutum sergileyebilirler.

Bütün büyüklenmeciliğin altında narsisistlerin gizli aşağılık ve değersizlik korkuları barındırdıkları varsayılır. Bu sebeplerle birlikte narsisistik kişiliğe sahip bireylerde egoyu tehdit edici bir durumla karşılaştıklarında tehdit edici geri bildirimi azaltmak ve narsisistik kırılganlıklarını onarmak için bir dizi strateji kullandıkları söylenebilir. Narsisizm savunmasız bir benlik olarak adlandırılıyorsa, eleştiriye verecekleri narsisistik tepki ve eleştiriden kaçınma girişimlerinin de güçlü olması beklenebilir bir durumdur.

Herkesin savunma mekanizmalarını kullanma koşulu ve nedenleri farklıdır. Savunma mekanizmalarını ne zaman kullandığımızı tam olarak bilemesek de bir amaca hizmet ederler. Narsisistik kişilik bozukluğuna sahip kişilerde kendilerini korumak için bir takım savunma mekanizmaları kullanırlar. Narsisistlerin yanlış inançlara dayanan benlik saygısı da klinisyenler tarafından kırılganlık olarak adlandırılabilmektedir. Bu kırılganlığın telafisi için de farklı yollara başvurabilirler. Örneğin ekibin en zeki ve yeteneklisi olduğuna inanan birey iş yerinde zam ve terfiyi bir başkası alırsa bunu patronun kıskançlığı olarak yorumlayabilir.

“Bu pozisyona terfi edeceğim konusunda gerginler ve bu yüzden başkasına yardım ederek beni sabote etmeyi istiyorlar” gibi bir yorumda bulunabilir.

Narsisizmde diğer sık kullanılan savunma yansıtmadır ve bu durumda kişi kendi duygu veya gerçekliğini bir başkasına yansıtarak “benden değil, onlardan dolayı” düşüncesindedir. Kurbanı oynayan narsisistik birey, örneğin bir toplantıda fikir ayrılığına düştüğü patronunun bu tavrını, diğer iş arkadaşları tarafından ona zarar vermek istenildiği için bu durumun yaşandığı şeklinde yorumlayabilir. Böylece diğerlerinin kötü niyetlerinin kurbanı olduğu düşüncesiyle narsisistik kırılmayı onarmaya çalışır.

Diğer bir durum ise narsisistik bireyin eleştiri alması zor olduğundan buna öfkeyle karşılık verebilir. Uzmanlar bunu narsisistik öfke olarak adlandırır. Bir tarafta kurban gibi hisseden narsisistik birey “Öfkeliyim çünkü bana saldırdın” şeklinde saldırgan veya kindar bir tutum sergileyebilir, diğer taraftan ise kurban rolüne girerek sizin öfkeyle ona saldıran taraf olduğunuza inandırma çabasına girebilir.

Psikolog Zeynep Sürücü

Kaynaklar:

Horvath S. ve Morf C. C., “Narcissistic defensiveness: Hypervigilance and avoidance of worthlessness”, Journal of Experimental Social Psychology, 45 (2009) 1252-1258. Casabianca, S.S., Pedersen, T., (2021, Kasım, 14). Narsisistik Kişilik Bozukluğu Olan Bazı İnsanlar Neden Kurbanı Oynar? https://kemalsayar.com/haftanin-yazisi/narsistik-kisilik-bozuklugu-olan-bazi-insanlar-neden-kurbani-oynar

narsist,Narsisistik Kırılganlığın Onarımı,haset-utanç,duygu,kurban,savunma

narsist,Narsisistik Kırılganlığın Onarımı,haset-utanç,duygu,kurban,savunma

narsist,Narsisistik Kırılganlığın Onarımı,haset-utanç,duygu,kurban,savunma

narsist,Narsisistik Kırılganlığın Onarımı,haset-utanç,duygu,kurban,savunma

narsist,Narsisistik Kırılganlığın Onarımı,haset-utanç,duygu,kurban,savunma

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

Psikolog, öneri,Anadolu, yakası psikolog öneri, avrupa yakası psikolog, öneri, en iyi psikolog avrupa yakası, istanbul psikolog tavsiye, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog fiyatları, psikolog ücretleri, istanbul psikolog, şişli psikolog, psikolog ücretleri, online terapi, psikolog fiyatları, pedagog, psikolog randevu, psikolog merkezi, psikolojik testler, online terapi, yetişkin terapi ,çocuk-ergen terapi, aile-çift terapi, hipnoz terapi, çocuk ergen, cinsel terapi, terspist, panik atak, özgüven, depresyon, ilişki problemi, travma, okb, vesvese, takıntı, obsesif kompalsif bozukluk, kişilik bozukluğu, paranoid, kişilik bozukluğu, narsizim, narsisizm, borderline, kişilik, bozukluğu, çekingen, anksiyete, kaygı, sosyal fobi, çekingenlik, kararsızlık, kapalı yer korkusu, klostrofobi, hassas bağırsak sendromu, erken boşalma, iktidarsızlık, erektil disfonksiyonel bozukluk, vajinismus, Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankır,ı Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, psikolog,psikolog ekşi,kadın psikolog,ünlü psikolog,en başarılı psikolog,tesettürlü psikolog,klinik psikolog nedir,psikolog ücretleri,psikolog atama puanları,psikolog nasıl olunur,psikolog online terapi online psikolog,klinik psikoloji,Çocuk psikoloğu,endüstriyel ve örgütsel psikoloji,klinik olmayan psikoloji,psikolog taban puanları 2022,online psikolog ile online terapi,psikolog online psikolog,terapi ne demek,terapi,çift ​​terapisi,

ücretsiz psikolojik test

Alt Başlıklar


Alt başlık bulunamadı.

Yorum Yap

Yorumunuz değerlendirmeye alındı.

Yorumlar

Hem Online Terapi Hem Yüz Yüze Terapi Seçenekleri

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero
heroheroheroherohero
50bin +

kullanıcı Psikohelp'e güveniyor

Yardım

Canlı Destek

Bize Ulaşın

0 (212) 216 23 67

Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin

herohero

© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır

0 (212) 216 23 67

Sorularınız mı var? Bizimle Konuşun
Yardımcılarımızdan birini seçerek devam edin
Canlı Destek 1
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 2
Canlı Destek
Aktif
Canlı Destek 3
Canlı Destek
Aktif