Narsistik Kırılma
Psikohelp
Paylaş
Narsistik Kırılma
Narsistik kırılma, bireyin kendisinden veya diğerlerine karşı olan beklentilerinin karşılanmadığı veya yeterince tatmin edilmediği durumlarda yaşanır. Narsisistik kişilik yapısına sahip olan kişiler yaşadıkları en küçük bir hayal kırıklığı veya incinmede narsistik kırılma yaşarlar. Bu kırılma genel de kendisiyle ilgili olan tümgüçlülük, yenilmez, başarılı ve güçlü düşüncelerin sarsıntıya uğramasına neden olur. Kendisini değersiz, yetersiz, başarısız, zayıf ve güçsüz hissettiği noktalarda narsistik kırılmalar yaşar.
M. Klein’nın Nesne İlişkileri Kuramına göre yeni doğan bebeklerde sahip oldukları tümgüçlülük yanılsamasının yıkılmasıyla ilk narsistik kırılma yaşanır. Bebek dünyaya ilk geldiğinde annenin eksiksiz bir şekilde onun ihtiyaçlarını karşılamasıyla birlikte bebek annesini kendisin bir parçası olarak görür ve her türlü şeyin kaynağı olarak kendisini görür. Her şeyi kontrol edebildiğini düşünür. Acıktığında karnı doyuyor, altını pislettiğinde hemen temizleniyor, gazı olduğunda hemen çıkartılıyor. Anne çocuğun ihtiyaçlarına eş duyumlu bir şekilde cevap verdiğinde bebek tümgüçlülük yanılsaması yaşar. Bu dönemde narsisistik bir bütünlük içerisinde olan bebek kendisine yatırım yapar.
Annenin bebeğin ihtiyaçlarına eş duyumlu yanıtlarını yavaş yavaş azaltmasıyla birlikte bebeğin tümgüçlülük yanılsaması yıkılır. Bu yıkım bebeğin aslında kendisinin her şeyin kaynağı olmadığı annenin onun bir parçası değil de dış dünyaya ait olduğunu hissetmeye başlar ve bir narsistik kırılma yaşar. Bebeğin yaşadığı bu kırılma kendiliğinin gelişimi için sağlıklıdır. Bu yıkım bireyi büyüdüğünde dış dünyada meydana gelen kırılmalarla baş edebilme kapasitesini geliştirir. Çocuğun sağlıklı bir kendilik geliştirmesi annenin verdiği yanıtlara bağlıdır. Eğer anne eş duyumlu yanıtlarını bir anda ve erken bir şekilde son verirse sağlıklı bir kendiliğin gelişimine engel olur.
Baş etme kapasitesi gelişmemiş kişilerde yetişkinliklerinde de yaşadıkları en küçük bir kırılmada bile dağılabilirler. Herhangi bir insanın gayet normal karşılayabileceği bir olayda narsisistik kişilik yapılanmasına sahip kişilerde ciddi kırılmalara neden olabilir. Bu yüzden böyle durumlarda karşıya verdikleri tepkilerde diğer insanların tepkilerine göre çok daha saldırgan ve acımasızdır. Mesela eleştirilmek, yardım teklifi, reddedilmek, sınavda başarılı olamamak, yardım elinin reddedilmesi, bekletilmek, etkinliğe çağrılmamak, beğenilmemek, terk edilmek, fark edilmemek gibi birçok konu narsistik kırılma yaşatabilir. Bu tür durumlarda narsistin altta yatan değersizlik düşünceleri ortaya çıkar ve büyük bir hüzün yaşar.
Örneğin yapmakta zorlandığı bir işte arkadaşının kendisine uzatılan yardım elini bir hakaret olarak algılar. Çünkü ona göre arkadaşı onu başarısız ve yetersiz görmüştür. Zayıf ve başarısız hissetmesine neden olan bu yardım eli kişinin kırılma yaşamasına neden olur. Yaralanmıştır ve canı çok yanmaktadır. Yardım elinin kendisinde hissettirdiği aciz duygular ve hayal kırıklığıyla birlikte kişi arkadaşına karşıda öfke, kin ve nefret duyar. O artık onun düşmanıdır. Baş etme kapasitesi güçlü olmayan narsist kırılmayı hemen onarmaya çalışır. Ortaya çıkan değersizlik hissini beslemeye çalışır. Bunu da genellikle karşısındakinin zayıf ve en hassas yerine vurmakla yapar. Bunu yaparken de her zamankinden çok daha acımasız, saldırgan, eleştirel ve suçlayıcıdır. Karşısındakini ne kadar zarar verirse kendisinde açılan yaralar o kadar çabuk iyileşir. Kendi yaralarını karşısındaki kişide yara açarak onarmaya çalışır. Böylelikle kısa bir süreliğine kaybettiği gücü tekrara eline almış olur.
Kırılmayı onarmak için narsistik savunmalara başvurur. Eğer kişi çok büyük bir narsistik kırılma yaşarsa savunması yıkılabilir ve psikotik bir durumun ortaya çıkabilir. Narsistik kırılmayı onarmakla ilgili yazıyı aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
Narsisistik Kırılma olan bireyler genellikle kendilerini sağlıklı olarak görürler ve diğer herkes problemdir. Bu onların yardım arama olasılığını azaltır. Bununla birlikte, benmerkezciliği kırmak, öz-farkındalığa ulaşmak ve empati geliştirmek için profesyonel yardım gereklidir.
Psikolog Halime ÇİÇEK
KAYNAKÇA
D.W. Winnicott, (2021), Oyun ve Gerçeklik, İSTANBUL, Metis Yayınları, ISBN-13: 978-975-342-180-5
ÖZDEMİR, A. D. S., ÖZDEMİR, A. D. F. A., CUMURCU, B., & ÜNAL, S. NARSİSTİK KİŞİLİK BOZUKLUĞUNDA NARSİSTİK YARALANMA İLE GELİŞEN PSİKOTİK ÖZELLİKLİ DEPRESYON OLGUSU.
Narsistik Kırılma,anne,çocuk,narsist,tümgüçlülük,eş duyum
Narsistik Kırılma,anne,çocuk,narsist,tümgüçlülük,eş duyum
Narsistik Kırılma,anne,çocuk,narsist,tümgüçlülük,eş duyum
Narsistik Kırılma,anne,çocuk,narsist,tümgüçlülük,eş d
istuyum
istanbul psikolog,online terapi,online psikolog,şişli psikolog,beşiktaş psikolog,istanbul çağrışım psikolog,tavsiye psikolog,en iyi psikolog,psikolog ücretleri
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67