Vajinismus
Psikohelp
Paylaş
Vajinismusun tanımına baktığımızda tıp literatürü onunla ilgili 1861 senesinde Sims tarafından “artan fizyolojik uyarılmayla birlikte kas kontraksiyonları ya da spazmlar” tanımını vermiştir. Bilinen bir hastalık olmasına rağmen etiyolojisi kesin olarak tanımlanamamıştır. DSM IV’te Cinsel Ağrı Bozuklukları kategorisinde yer alan vajinismus, DSM V’te Cinsel İşlev Bozuklukları kategorisi altına girmiştir. Bu daha doğru bir kategorilendirme olmakla birlikte vajinismusta ağrı ön planda değildir.
Psikanalitik olarak vajinismus incelemeye alındığında onu bir konversiyon belirtisi olarak alabiliyoruz. Vajinismusun bir tepki olarak meydana gelişinde çözülmemiş birtakım psikoseksüel çatışmalardan izler mevcuttur. Ödipal çatışma ve ensestüel yaklaşımlar, anne-çocuk ilişkisi ve babayla meydana gelen bilinçdışı fantezilere karşı bir savunma olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınlık rolüne karşı ise bir inkar mekanizması olmaktadır.-beşiktaş psikolog
Vajinismuslu kadınlar genel itibariyle komorbid anksiyete bozukluğuna sahip dikkati kendine yönelik olan negatif yaklaşımlı fakat depresyon düzeyi yüksek olmayan kişilerdir. Bilişsel davranışçı yaklaşım vajinismusu penisin vajinaya girmesiyle birlikte meydana gelecek ağrı beklentisine dair bir tepki olarak almaktadır. Vajinimuslu kadınların penisin çok büyük olduğu, vajina girişinin çok küçük olduğu veya kızlık zarlarının çok kalın olduğuna dair gerçek dışı inançları mevcuttur. Bilişsel davranışçı yaklaşımda tedavi öğrenmeye dayalı ilerlemektedir. Ev ödevleri tedavinin bir parçası iken hastayı bilinçledirme ve bilişsel yeniden yapılandırma ile maruz bırakma sürecin parçasıdır.
Vajinismusa interaksiyonel bakış ile bakıldığında sorun başka bir sorunu çözmek için kullanılabilmektedir. Eşler arasındaki birtakım sıkıntıları anlamak ve çözebilmek için vajinismus bir başlangıç olarak öne çıkar. Bu durumda erkek partnerin kişilik özellikleri ve tutumu birtakım nedenleri belirlemektedir. Erkek eşlerin genel olarak düşük özsaygısı olan, anksiyeteli bağımlı ve pasif kişiler oldukları gözlenmiştir.-şişli psikolog
Vajinismus sosyokültürel bakış açısı ile ele alındığında toplumsal düzende kadınları ataerkil sistemin etkisiyle bir şehvet nesnesi veya bir anne imajı altında ele alma durumuna karşı bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Kadın, feminist düşüncelere göre cinsellikte duygusal yaklaşmayı ön plana koymaktadır. Terapi kişiyi kendi bedeni üzerindeki hakimiyetini ele alarak gücünü keşfetmesi ve cinselliğe bir yönetici olarak katılabilmesi konusunda teşvik eder.
Van der Velde ve ekibine göre vajinismus, vajinal tepkilerin tehlike durumuna göre pelvik taban kaslarına aşırı yüklenmesiyle oluşan bir koşullanma tepkisidir. Tüm bu açıklamalara bakıldığında çok yönlü bir yaklaşım vajinismusu açıklayabilmekte daha tutarlı olacaktır.-mecidiyeköy psikolog
Online ve Yüz Yüze Uzman Klinik Psikolog Kadromuz için Tıklayın
Ücretsiz/Uygun Psikoterapi için Tıklayın
Ücretsiz Terapi için Tıklayın
Deniz Geçginer
KAYNAKÇA
Akbaş N.,B., Akbaş, F., Yaluğ İ. (2007). Vajinismustan Disparoniye Cinsel Ağrı Bozukluklarının Etiyolojisi, Ayırıcı Tanısı ve Tedavi Seçenekleri Üzerine Bir Gözden Geçirme. Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst, 17, 447-453.
Binik Y.,M., Reissing E., Pukall C., Flory N., Payne K.,A., Khalife S. (2002). The female sexual pain disorders: Genital pain or sexual dysfunction. Arch Sex Behav., 31(5), 425-9.
Hiller J. (2000). Defining vaginismus. Sex Rel Ther.,15,87-90.
Leiblum S.,R. (2000). Vaginismus, a most perplexing problem. In: Leibum SR, Rosen RC eds. Principles and Practice of Sex Therapy. 3rd ed. New York: The Guilford Pres, 181-202.
Oktay M., Tombul K. (2003). İkiyüz vajinismus vakası ve eşlerinin psikolojik yönden incelenmesi. Yeni Symposium, 41, 115-9.
Pukall C.,F., Payne K.,A., Kao A. (2005). Dyspareunia. In: Balon R, Segraves RT eds. Handbook of Sexual Dysfunction. New York: Taylor& Francis, 249-72.
Reissing E., Binik Y., Khalife S., Cohen D., Amsel R. (2004). Vaginal spazm, pain, and behavior: an empirical investigation of the diagnosis of vaginismus. Arch Sex Behav., 33(1), 5-17.
Schultz W.,C., Van de Wiel H.,B. (2005). Vajinismus. In: Balon R, Segraves RT eds. Handbook of Sexual Dysfunction. New York: Taylor& Francis, 273-89.
Tuğrul C., Kabakçı E. (1996). Vajinismus olgularında yordayıcı değikenler. T Psikiyatri Derg., 7, 56-60.
Van der Velde J., Laan E., Everaerd W. (2001). Vaginismus, a component of a general defensive reaction. An investigation of pelvic floor muscle activity during exposure to emotioninducing film excerpts in women with and without vaginismus. Int Urogynecol J. 12, 328-31.
cinsel ağrı bozuklukları, konversiyon, ödipal, istanbul psikolog,şişli psikolog,istanbul psikolog tavsiye,istanbul en iyi psikolog,istanbul psikolog ücretleri, istanbul avrupa yakası psikolog,online psikolog, ücretsiz psikolog, istanbul psikolog önerisi,psikolog randevu,yüz yüze psikolog,online terapi, psikolojik destek, ücretsiz psikolojik destek
Alt Başlıklar
Alt başlık bulunamadı.
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
kullanıcı Psikohelp'e güveniyor
Online Psikolog-Online Terapi Uygulaması Psikohelp İndirin
© 2024 Psikohelp Tüm Hakları Saklıdır
0 (212) 216 23 67